İlim Hikmet Vakfı - KAYSERİ
+90 352 231 80 92
info@ilimhikmet.org.tr
  • KOZAKLI KARDEŞLİK KAMPI 2020
  • AZEZ
  • Kasım 2019 çay saati
  • Şule Yüksel Şenler
  • Anadolu Platformu Teşkilat Şurası
  • Anadolu Platformu Teşkilat Şurası
  • Anadolu Platformu Teşkilat Şurası
  • Çay Saati
  • İHV 13. Olağan Genel Kurulu Yapıldı
  • Murat Cahit Cıngı, Gençlere 100 Yıllık Değişim Sürecini Anlattı
  • Senai Demirci'den Kıssalarla Terapi Atölyesi
  • Kalem Düşünce Kulübü Panelinde Kuşak Farklılıkları Tartışıldı
  • İlim Hikmet Aile Kampı Yapıldı
  • İlim Hikmet Vakıf Bülteni 2. Sayısı Çıktı
  • AÖB Orta Öğretim Ara Dönem Kampı Yapıldı
ESMAÜL HUSNA
DÜŞÜNCE AKADEMİSİ
FOTOĞRAF GALERİSİ
Kayseri İslamî Düşünce ve Hayat Sempozyumu Başladı

Kayseri İlim Hikmet Vakfı’nın organize ettiği ve üç hafta sürecek ‘Kayseri İslami Düşünce ve Hayat  Sempozyum’unun ilki 28 Nisan 2018 Cumartesi günü saat 10:00’da Melikgazi Belediyesi konferans salonunda yüksek bir katılım ile gerçekleştirildi.

 

İslami Düşünce’nin geçmişten günümüze ve geleceğe dair ülke genelinde ve özelinde Kayseri için ne anlam ifade ettiği; siyaset, diyanet, sivil toplum kuruluşları, ekonomi, medya ve daha birçok başlık altında çok kıymetli katılımcıların sunumları ile başladı.

 

Aynı zamanda Anadolu kentleri arasında “İslami Düşünce ve Hayat Sempozyumu” ilk olma özelliği taşımasıyla da güzel bir örneklik teşkil ediyor.

 

Sabah saat 10.00 ve öğleden sonra saat 14.00 da olmak üzere toplam üç gün ve 19 farklı sunumcunun katılımı ile Kayseri de adeta bir fikir şöleni yaşanacak.

 

Sempozyum,  Hunat Camii İmamı Kurra Hafız Abdullah İslam’ın o güzel sesinden muhteşem bir Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile hayırlara vesile olması temennileri ile dualar eşliğinde başladı.

 

Sempozyum açılış konuşmasını yapan, İlim Hikmet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gerçek, 1000 yıla yakın bir zamandır, Müslümanlıkla yoğrulan bu toprakların, İslami düşünce ve hayata kattıklarını raporlamanın gerekliliğini vurgulayarak, 720’li yıllardan itibaren, Emevi İslam Akıncıları vasıtasıyla İslam’la tanışan bu toprakların, Selçuklu döneminde, bir esnaf yapılanması olan Ahilik vasıtasıyla, ahlaki bir düzlem oluşturarak, hayatın tüm yönlerini kuşatmaya çalıştığını ifade etti.

 

Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel Aslantaş’ın moderatörlüğünde gerçekleşen bugün sabah ilk oturumun konuşmacılarından Kayseri İl Müftümüz Doç. Dr. Şahin Güven “Kayseri’deki İslami Hayata Diyanet’in Katkısı”nı anlattı.

 

     İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven; Diyanet kurumunun Kayseri’de yürüttüğü faaliyetlerden ve kurumun personel olarak sayısal bilgilerinden bahsederek konuşmasını sürdürdü. Yeni projelerinden bahsederek,  Camii gençlik kollarının oluşturulduğunu ve kültür merkezi çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. Nitelikli personel konusuna da değinen Güven, ‘Kayseri Diyanet Kurumu olarak sorumluluğumuz büyük, bunun farkındayız ve bu minvalde yorulmaksızın çalışıyoruz’ dedi.

 

       İkinci konuşmacı Kayseri Gönüllü Kuruluşları Platformu Başkanı Ahmet Taş ise “Kayseri’de Gönüllü Birliktelik Tecrübesi” üzerine konuşmasını yaptı. Ahmet Taş, Kayseri’mizde gönüllü sivil toplum kuruluşları ile düzenli olarak bir araya gelerek istişare halinde çalıştıklarını, var olan sorunları gündeme getirerek çözüm yolları aradıklarını ifade ederek, kimseyi dışlamadan gönüllü olan her bireye kapılarının açık olduğunu belirtti. Platforma bağlı Kayseri’de 104 tane sivil toplum kuruluşu ile birlikte hareket ettiklerini ve bu platformun kuruluş sürecinden bahsederek konuşmasını sürdürdü.

 

        Sabah oturumunun son konuşmacısı Taşçıoğlu Kur’an Kursu Başkan Yardımcısı Ahmet Şenaltun da “İslami Düşünce ve Hayata Kuran Kurslarının Katkısı” konusunu işledi. Ahmet Şenaltun;  Kur’an Kurslarının tarihi sürecini ve Taşçıoğlu Kur’an Kursu’nun geçmişini ve günümüzdeki yeri ve önemini anlattı. Şenaltun, Ülkemizde Kur’an Kurs’larının geçmişte yaşadığı baskı ve zorluklara değinerek, o günlerin geride kaldığını artık önümüzdeki süreç ile Kur’an-ı Kerim okuyan ve anlayan bir neslin yetiştirilmeye devam ettiğini belirtti.

 

Melikgazi Belediye Başkan Yardımcısı, Dr. Yüksel Kahraman’ın açılış konuşmasını yaptığı, öğleden sonraki ikinci oturum, saat 14.00’de Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr Murat Doğan’ın moderatörlüğünde başladı.

 

İkinci oturumun ilk konuşmacısı, 25’inci dönem AK Parti Kayseri Milletvekili  Yaşar Karayel oldu. Milletvekili Karayel,   özellikle tek parti döneminde Türk insanının dini yaşantısının baskı altında tutulduğunu;  kısıtlayıcı, sınırlayıcı, baskıcı, güdücü, töhmet altında tutucu ve kendi söylemleriyle birlikte yetişen, toplum mühendisliğine tabi tutulmuş bir neslin çocukları olduğumuzu belirterek, buna rağmen, bu sıkıntıları yaşayarak hep birlikte bu ülkede hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, adaletin yerini bulması, İslami hayatın şekillenmesi ve insanlar arasında yer bulması için insanlarımızın gayrete devam ettiklerini ifade etti. Karayel, bu günlere kolay gelinmediğini belirterek, 24 Haziran seçim sürecinin, Türk insanının özgürlüklerine kavuşması adına önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

 

Bir diğer konuşmacı eski dönem Refah Partisi Kayseri Milletvekili Şaban Bayrak  da, ‘Kayseri’de Milli Görüş Tecrübesi konulu konuşmasında’ rahmetli Prof. Dr. Necmettin Erbakan hocanın görevlendirmesi ile Kayseri de milli görüş ekseninde çalışmalara başladıklarını belirterek, o yıllarda çok büyük zorluklar çektiklerini, siyasi hayatında sayısız defa hâkim karşısında yargılandığını, bu davalardan dolayı Kayseri Zincidere tutukevinde çeşitli işkencelere maruz kaldığını ve tutuklandığını, fakat  iman gücü sayesinde asla bu davadan geri dönmediklerinin altını çizdi. Türk siyasi hayatına Kayseri’den bir çok insanı kazandırdığını söyleyen Milletvekili Bayrak, Cumhurbaşkanı Gül, Bakan Özhaseki, Belediye Başkanı Şükrü Karatepe, Grup Başkanı Mustafa Elitaş gibi isimleri nasıl milli görüşe kazandırdığını anlattı.

 

Kayseri İHH Şube Başkanı Ali Tokluman da, ‘Kayseri de Yardımlaşma Deneyimi’ konulu sunumunda, dikey yerleşimden dolayı insanların yan komşusu ile arasında bir duvar kadar mesafe olmasına rağmen, bir birinden çok uzak olduklarını belirterek,  yardım toplama ve bu yardımları muhtaç insanlara ulaştırmak için muhakkak örgütlü bir yapının olması gerektiğini,  varlıklı olanın ihtiyaç sahiplerine vermesinin bir borç, ihtiyaç sahibinin de almasının bir hak olduğunu ve dünyanın en güzel bağımlılığının insani yardımlaşma bağımlılığı olduğunu vurguladı.

 

Günün son konuşmacısı Kayseri İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Ali Şahan da, ‘Kayseri’de İslami Düşünceye İmam Hatip Katkısı’ başlıklı konuşmasında; geçmişten günümüze kadar Kayseri de İmam Hatip okullarından 25 bin civarında öğrencinin mezun olduğunu,  28 Şubat zamanında bu okulları kapatmamak adına çok mücadele verdiklerini, son yıllarda Kayserimizde bu okullara olan ilginin son derece fazla olmasının, takdir edilmesi gereken bir durum olduğunu belirtti.

 

Sempozyum 5 Mayıs Cumartesi günü yeni konuşmacı ve konularla, saat 10.00’da devam edecek.