Eğitimci Yazar Dursun Çiçek İlim Hikmet Vakfı Düşünce Akademisinde Konuştu:
‘İslam’ı yeniden yorumlama eğilimleri, oryantalist bir bakış açısının ürünüdür’
İlim Hikmet Vakfı Düşünce Akademisi seminerlerinde Eğitimci Yazar Dursun Çiçek ‘Oryantalizmin bakış açısı’ konulu bir seminer verdi.
İlim Hikmet Vakfı kültür eğitim faaliyetleri kapsamında her cumartesi günü öğleden sonra devam eden Düşünce Akademisi seminerlerinde konuşan Dursun Çiçek, Batıcığın, oryantalizmden ayrı tutulamayacağını belirterek, ‘modern İslamcılığın’ oryantalist bir bakış açısının olduğunu ifade etti.
Batı’nın Amerika ve Afrika’yı keşfinde orada yaşayan yerli halkı yok edip kalanları da köleleştirdiğini vurgulayan Çiçek, aynı zamanda siyasi ve tarihsel bir yönü olan Evrim Teorisini anlamadan, batıyı, oryantalizmi ve bakış açısını anlamamız mümkün değildir dedi.
Evrim teorisine göre evrimini tamamlayanların ancak ‘insan’ statüsünde olabileceğini, bunun dışında kalan Kızılderililer ve Afrikalıların, Batılılar tarafından yarı hayvansı bir varlık olarak tanımlandığına dikkat çeken Dursun Çiçek, 20. Yüzyılın ortalarına kadar bir kısım batılı ülkelerde ‘insanat parkı’ oluşturularak evrimini tamamlayamamış insan türlerinin sergilendiğini belirtti.
İslam’ı yeniden yorumlama eğilimlerinin oryantalist bir bakış açısının ürünü olduğunu belirten Çiçek, pozitif bakış açısının hâlâ İslamcılar üzerinde etkinsini devam ettirdiğini ifade etti.